• We are available for any custom works this month
  • Main office: Springville center X264, Park Ave S.01
  • Call us (123) 456-7890 - (123) 555-7891
  
  
  

Course Info

About this Course

Kursus ini akan membincangkan konsep fiqh serta konsep halal dan haram dalam Islam. Ia juga membincangkan isu-isu fiqh halal dan haram semasa dalam bidang muamalat, munakahat, makanan dan minuman, pakaian dan perhiasan serta hiburan dan sukan.

Course Syllabus

Konsep Fiqh
1.1 Definisi
1.2 Dalil
1.3 Ciri-ciri Fiqh
1.4 Perbezaan istilah Syariah, fiqh, hukum, undang-undang, fatwa
1.5 Kategori Fiqh - Fiqh Ibadah, muamalat, munakahat dan
jenayah

Konsep Halal dan Haram
2.1 Definisi halal, haram dan syubhah
2.2 Dalil
2.3 Prinsip halal dan haram

Halal dan Haram dalam Muamalah
3.1 Konsep
3.2 Dalil
3.3 Perbahasan asas
3.3.1 Aqad
3.3.2 Tamlik
3.3.3 Mal
3.4 Unsur haram dalam muamalah
3.4.1 Riba
3.4.2 Gharar
3.4.3 Maysir

Halal Haram dalam Munakahat
4.1 Konsep
4.2 Dalil
4.3 Isu-isu

Halal dan Haram dalam Makanan dan Minuman
5.1 Konsep
5.2 Dalil
5.3 Isu-isu

Halal dan Haram dalam Pakaian dan Perhiasan
6.1 Konsep
6.2 Dalil
6.3 Isu-isu

Halal dan Haram dalam Hiburan dan Sukan
7.1 Konsep
7.2 Dalil
7.3 Isu-isu

Halal dan Haram dalam Hubungan Kemasyarakatan
8.1 Konsep
8.2 Dalil
8.3 Isu-isu

Frequently Asked Questions

Q1 : Apakah yang dimaksudkan dengan Massive Open Online Courses (MOOCs)?
A1 : Massive Open Online Courses atau MOOCs ialah kursus dalam talian yang disasarkan untuk penyertaan tidak terhad dan akses terbuka melalui Internet.

Q2 : Siapakah yang boleh sertai MOOCs bagi kursus Fiqh Halal dan Haram secara atas talian ini?
A2 : Semua pelajar yang berminat untuk mempelajari tentang Fiqh Halal dan Haram dalam pelbagai aspek boleh mempelajari dan sertai MOOCs ini.