Course Syllabus
Asas di dalam Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan
1. Pengenalan kepada Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan
2. Pematuhan kepada akta OSHA 1994, FMA 1974
3. Mengenali jenis-jenis hazad dan kawalan umum
4. Mengenali penyakit disebabkan tempat kerja
5. Mengetahui kaedah penilaian risiko di tempat kerja (HIRARC)
Pengenalan kepada Faktor Kemanusiaan & Ergonomik
Pengenalan kepada Faktor Kemanusiaan dan Ergonimik
Pengenalan kepada Anatomi asas
Pengenalan kepada risiko Ergonomik dalam aktiviti seharian
Pengurusan Makanan Selamat
1. Ketahui Akta dan Peraturan Berkaitan Pengurusan Makanan Selamat
2. Kenali bahaya di dalam makanan
3. Pengurusan Makanan Selamat
Asas Kesihatan Persekitaran: Aedes Membunuh!
1. Mengetahui tentang penyakit demam denggi.
2. Mengenalpasti vektor bagi penyakit demam denggi.
3. Mengenalpasti tempat-tempat pembiakan vektor demam denggi.
4. Memahami langkah-langkah pencegahan dan kawalan bagi penyakit demam denggi.
Kenal, cegah dan kawal: penyakit berjangkit di tempat kerja
1. Mengenali risiko penyakit berjangkit di tempat kerja
2. Mencegah penyakit berjangkit di tempat kerja
3. Pengawalan penyakit berjangkit di tempat kerja
Penggunaan Peralatan Perlindungan Diri (PPE)
Asas Keselamatan dan Kesihatan di dalam Makmal
1.
1. Pengenalan kepada Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan
2. Pematuhan kepada akta OSHA 1994, FMA 1974
3. Mengenali jenis-jenis hazad dan kawalan umum
4. Mengenali penyakit disebabkan tempat kerja
5. Mengetahui kaedah penilaian risiko di tempat kerja (HIRARC)
Pengenalan kepada Faktor Kemanusiaan & Ergonomik
Pengenalan kepada Faktor Kemanusiaan dan Ergonimik
Pengenalan kepada Anatomi asas
Pengenalan kepada risiko Ergonomik dalam aktiviti seharian
Pengurusan Makanan Selamat
1. Ketahui Akta dan Peraturan Berkaitan Pengurusan Makanan Selamat
2. Kenali bahaya di dalam makanan
3. Pengurusan Makanan Selamat
Asas Kesihatan Persekitaran: Aedes Membunuh!
1. Mengetahui tentang penyakit demam denggi.
2. Mengenalpasti vektor bagi penyakit demam denggi.
3. Mengenalpasti tempat-tempat pembiakan vektor demam denggi.
4. Memahami langkah-langkah pencegahan dan kawalan bagi penyakit demam denggi.
Kenal, cegah dan kawal: penyakit berjangkit di tempat kerja
1. Mengenali risiko penyakit berjangkit di tempat kerja
2. Mencegah penyakit berjangkit di tempat kerja
3. Pengawalan penyakit berjangkit di tempat kerja
Penggunaan Peralatan Perlindungan Diri (PPE)
Asas Keselamatan dan Kesihatan di dalam Makmal
1.
Frequently Asked Questions
Q1 : Bagi staf UiTM adakah saya boleh mendapat merit apabila menghabiskan kursus ini?
A1 : Ya bagi staf UiTM akan diberikan jam latihan
A1 : Ya bagi staf UiTM akan diberikan jam latihan