• We are available for any custom works this month
  • Main office: Springville center X264, Park Ave S.01
  • Call us (123) 456-7890 - (123) 555-7891
  
  
  

Course Info

About this Course

We safeguard our safety, we safeguard our health at the workplace! Knowledge in Occupational Safety and Health (OSH) is essential for every worker in any workplace in order to comply with Occupational Safety and Health Act 1994 (OSHA 1994) and Factory and Machinery Act (FMA 1967). This can help ensure that the employees' well-being, ensure productive workers, and create good safety and health culture. This OSH knowledge and culture change will reduce the number of occupational injuries and accidents at work, occupational diseases and poisoning, disease transmissions, and other aspects of safety and health at work. Topics covered in this free online course includes general OSH regulations and laws, prevention of occupational accidents and assessment, occupational diseases, workstation ergonomics, epidemiology and prevention of disease transmission, Emergency Response Plan, Maintaining Drug-free Workplace, Occupational wellness of workers, prevention of smoking at the workplace and mental health issues at work. Kami menjaga keselamatan dan kesihatan anda di tempat kerja! Pengetahuan mengenai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSH) sangat penting bagi setiap pekerja di mana-mana tempat kerja. Perkara adalahmematuhi Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (OSHA 1994) dan Akta Kilang dan Jentera (FMA 1967). Ini dapat membantu memastikan kesejahteraan pekerja, memastikan pekerja produktif, dan mewujudkan budaya kerja yang baik. Perubahan pengetahuan dan budaya OSH ini akan mengurangkan jumlah kecederaan dan kemalangan di tempat kerja, penyakit dan keracunan pekerjaan, penularan penyakit berjangkit, dan aspek keselamatan dan kesihatan lain di tempat kerja. Topik yang dibahas dalam kursus dalam talian percuma ini merangkumi peraturan dan undang-undang OSH umum, pencegahan kemalangan dan penilaian pekerjaan, penyakit pekerjaan, aspek ergonomik di tempat kerja , epidemiologi dan pencegahan penularan penyakit, Pelan Tindakan Kecemasan dan prevensi bebas rokok.

Course Syllabus

Asas di dalam Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan
1. Pengenalan kepada Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan
2. Pematuhan kepada akta OSHA 1994, FMA 1974
3. Mengenali jenis-jenis hazad dan kawalan umum
4. Mengenali penyakit disebabkan tempat kerja
5. Mengetahui kaedah penilaian risiko di tempat kerja (HIRARC)

Pengenalan kepada Faktor Kemanusiaan & Ergonomik
Pengenalan kepada Faktor Kemanusiaan dan Ergonimik
Pengenalan kepada Anatomi asas
Pengenalan kepada risiko Ergonomik dalam aktiviti seharian

Pengurusan Makanan Selamat
1. Ketahui Akta dan Peraturan Berkaitan Pengurusan Makanan Selamat
2. Kenali bahaya di dalam makanan
3. Pengurusan Makanan Selamat

Asas Kesihatan Persekitaran: Aedes Membunuh!
1. Mengetahui tentang penyakit demam denggi.
2. Mengenalpasti vektor bagi penyakit demam denggi.
3. Mengenalpasti tempat-tempat pembiakan vektor demam denggi.
4. Memahami langkah-langkah pencegahan dan kawalan bagi penyakit demam denggi.

Kenal, cegah dan kawal: penyakit berjangkit di tempat kerja
1. Mengenali risiko penyakit berjangkit di tempat kerja
2. Mencegah penyakit berjangkit di tempat kerja
3. Pengawalan penyakit berjangkit di tempat kerja

Penggunaan Peralatan Perlindungan Diri (PPE)


Asas Keselamatan dan Kesihatan di dalam Makmal
1.

Frequently Asked Questions

Q1 : Bagi staf UiTM adakah saya boleh mendapat merit apabila menghabiskan kursus ini?
A1 : Ya bagi staf UiTM akan diberikan jam latihan